Blogopmaak

Zweethut ceremonie vlakbij Nijmegen

apr. 04, 2021

Bijzondere zweethutceremonie


Op de meest prachtige zaterdag in maart, terwijl de winter in de lente verandert, gaan we met een groepje een zweethutceremonie doen in Afferden. De ceremonie werd geleid door Peter Bottelier. Een zweethut, zo dacht ik, is net zoiets als een sauna.


De grootste verschillen: je zit, of ligt, op de grond in plaats van op een bankje. Er is niet zo’n gebouwd saunalandschap omheen, maar wel een geweldig natuurgebied. Je hebt ook niet zo’n zandloper, zodat ik, precies als t laatste korreltje valt, de sauna uit kan vluchten. Nee...een zweethut is écht anders dan een sauna.


Wat is een zweethut?


Een zweethut is een hut gemaakt van wilgentakken. Daaroverheen komen dekens te liggen. Tegenover de zweethut is een vuurplaats. In deze zogenaamde vuurplek worden de stenen heet gemaakt die tijdens de zweethutsessie worden gebruikt.

Bij een zweethut hoort een hele ceremonie. Tijdens een zweethutceremonie word je (be)geleid door een proces. Het zingen van liederen en het uitspreken van dat wat voor jou belangrijk is, is onderdeel van dit proces. Een zweethut is veel meer dan een sauna. Het brengt je terug naar je eigen wezenskern.

Begeleiding bij een zweethut


In de zweethut zit een zogenaamde watergieter. Deze watergieter is verantwoordelijk voor het proces in de zweethut. Hij of zij bepaalt de warmte in de hut, (bege)leidt de ceremonie en laat de deur weer open gaan wanneer dat nodig is.


Aan de buitenkant van de hut is er nog iemand die een bijzondere plaats inneemt: de vuurhoeder. Deze man of vrouw stookt hout op het vuur en is verantwoordelijk voor de hete stenen, het proces aan de buitenkant van de zweethut. In ons geval was er ook een aparte deurhoeder bij, die als tweede vuurhoeder fungeerde. Die zorgde voor het openen en sluiten van de “deur” van de zweethut. De vuur- en deurhoeder zorgen ook voor de watervoorziening tussen de rondes in, zodat iedereen voldoende kan drinken. Hij of zij zorgt ook voor de mensen die er tussendoor echt even uit moeten.


De stenen inwijden


Wij mochten zelf de stenen inwijden. In ons geval waren er 42 stenen. Elke steen kreeg een intentie mee. Een intentie die we mee wilden dragen tijdens de zweethutceremonie. Dit gebeurde met aandacht en een ritueel. Intenties die te maken hadden met liefde, verbinding, rust, geduld, seksualiteit, vriendschap, plezier, humor, samen, het mannelijke, het vrouwelijke, een fijne natuur.

Indrukwekkende ceremonie


Anders dan in een sauna, is het in de zweethut pikkedonker. De stenen die naar binnen gedragen worden zijn gloeiend heet. Zodra de ingang afgesloten wordt, er geen licht van buitenaf meer binnenkomt, zie je het licht van de stenen. Ze gloeien rood op. Het is een prachtig gezicht met een betoverende werking. 


In het begin moest ik even zoeken. Hoe ga ik zitten? Kan ik ook liggen? Wat is fijn? De aarde voelde heel koud aan, de lucht was warm van de stenen. Het zoeken naar de fijnste balans voor mij. Wanneer kijk ik de warmte aan? Wanneer zoek ik de koelte op? Hoe zorg ik het beste voor mezelf?


In het donker uitspreken wat je gedachten zijn heeft een magische uitwerking. Ik voelde het steeds omhoog borrelen. Het is donker, dus niemand die me ziet.

Wat deed het bij mij?


Er was een moment waarbij het heter werd in de zweethut. Ik reageerde erop door meteen te gaan liggen. Mijn hoofd tegen de koele aarde. Ik was juist gekomen om die hitte aan te gaan, kijken wat het met me doet. Toen ik besefte wat ik deed: het ontwijken van de discomfort, ben ik weer rechtop gaan zitten. Ik heb ervaren dat ik best wat kan hebben. Pas toen de prikkel om voor de hitte te vluchten weg was, ben ik weer gaan liggen. Dit is iets dat vaker in mijn leven voorkomt: de makkelijke weg kiezen, het discomfort uit de weg gaan. Steeds beter leer ik om te blijven staan. Om te merken dat het me juist verder en dichter bij mezelf brengt om dat oncomfortabele aan te gaan.


Nog een bijzondere gewaarwording: we gingen met licht de zweethut in en kwamen er met de schemer weer uit. De tijd verdwijnt in de zweethut.


Voor mij was dit de eerste keer in een zweethut. Er werden bij mij processen op gang gebracht, het heeft geholpen met keuzes maken, mijn grenzen verleggen, mezelf weer beter leren uitspreken, voelen wat er daadwerkelijk van binnen speelt. De week daarna heeft deze ceremonie nog doorgewerkt in de stappen die ik heb gezet.


De wetenschap dat alles er mag zijn, het veilig voelen bij de watergieter, vuurhoeder en deurhoeder. De sfeer is intens, warm, fijn. De plek is prachtig. Mocht het voor jou de eerste keer zijn, of je wilt een keer op een andere plek een sessie ervaren: Het is een aanrader om bij deze mensen een zweethutceremonie te doen.



De volgende zweethut in Afferden met Peter Bottelier is op zaterdag 19 juni 2021 om de zomerzonnewende te vieren.

Daarna is er nog een zweethutceremonie gepland op 18 september en 18 december.


Wil je dit ook een keer meemaken?

Dan kun je contact opnemen met Peter via zijn website.

Share by: